Еньовден - денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници

...
Еньовден - денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници
Коментари Харесай

Какви странни магически ритуали се правят на Еньовден?

Еньовден -  денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници в националния календар на българина. Той е обвързван с редица вярвания -  че в нощта против него звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна мощ, споделя поверието. 

Също по този начин, че билките имат най-голяма мощ, всяка магия хваща и всяко врачуване се сбъдва. 

Това са част от поверията, свързани с Еньовден – само че има и разнообразни вълшебства, които се вършат точно на този ден. 
Една от тях е разказана в книгата " Български митове. Сказания, обряди и пословици за пчелата " на инж. Д. Дунев, издадена преди 80 години - през 1938 година.
 Книгата е 80-годишна dariknews.bg-->

И тя е за...  обиране на меда от непознати кошери.

" Срещу Еньовден, или рано сутринта на Еньовден, обират берекета на доста места. Знаят магия и за обиране меда от непознатите кошери. Чрез магията се реализира това, че пчелите от непознатите кошери носят мед в кошерите на магьосника и до момента в който излъганите кошери слабеят, другите се пълнят с мед. Обикновено мамницата, или магьосницата става рано сутринта на Еньовден, съблича се гола и възседнала кросно с лъжица в ръка, доближава непознатия пчелин и споделя:

" Добро утро, Еньо! Знаеш ли за какво съм пристигнала? "
 Книгата е 80-годишна dariknews.bg

Казвайки това мамницата допира лъжицата си до устата. С това тя съумява, съгласно националното поверие, да бере меда на този пчелин през цялата година, се споделя в изданието.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР